Maak je website online vindbaar met WordPress SEO

Last Updated on

In dit digitale tijdperk heeft iedere onderneming baat bij een goede website. Immers vormt dit het uithangbord van de organisatie omdat potentiële klanten hier terecht kunnen voor informatie. Anno 2018 is het dan ook meer regel dan uitzondering dat bedrijven een goed functionerende website hebben. In dat kader kiezen veel ondernemers voor WordPress als systeem om hun website op te laten draaien. Dit is namelijk een zeer gebruiksvriendelijk CMS waarmee vrijwel iedereen uit de voeten kan. Bovendien is WordPress ook zeer zoekmachinevriendelijk waarmee een website ook nog eens online goed kan worden gevonden. Dat komt met name door de combinatie van WordPress en SEO. Hoe gaan deze twee hand in hand samen en wat kan jij met WordPress SEO?

WordPress websites zijn zeer gebruiksvriendelijk

Momenteel draaien veel websites op WordPress. Echter is niet iedere website online goed vindbaar. In dat kader biedt WordPress SEO de ideale uitkomst. Dankzij alle instellingen, plugins en andere functionaliteiten kunnen zoekmachinerobots moeiteloos door het systeem heen crawlen om websites te beoordelen. WordPress genereert bijvoorbeeld automatisch zoekmachinevriendelijke URL’s bij het aanmaken van een nieuwe pagina. Bovendien kunnen plugins websites beter optimaliseren en wordt het voor de gebruiker zeer makkelijk gemaakt. Echter is het niet zo dat dit voldoende is om automatisch hoog in de rankings te verschijnen. Zelf zal je ook het één en ander aan zoekmachine optimalisatie moeten doen om online goed vindbaar te zijn. Denk bijvoorbeeld aan het genereren van content en het opbouwen van autoriteit middels externe links. Waarom zijn deze aspecten zo belangrijk?

Content is de perfecte aanvulling

WordPress maakt het mogelijk om websites sneller te laten crawlen en daardoor ook beter te indexeren. Alleen is dat niet voldoende om direct de beste posities in de zoekresultaten te krijgen. Daarvoor zullen ook andere online marketingactiviteiten aan te pas moeten komen. Zoekmachines worden namelijk steeds geavanceerder en zijn steeds beter in staat om websites te beoordelen op kwaliteit. In dat kader is content de ideale aanvulling. Content draagt bij aan de betere kwaliteit van een website. Door relevante en waardevolle informatie te bieden waar een bezoeker echt iets aan heeft bestaat de kans dat een websites hoger in de zoekresultaten terechtkomt.

Autoriteit opbouwen

Echter is het genereren van content niet de enige manier om een goede positie in de zoekresultaten te krijgen. Jouw website dient namelijk ook over de nodige autoriteit te beschikken. Dit kan je doen door een succesvolle linkbuildingstrategie te bedenken waarmee je autoritaire backlinks kan vergaren. Hoe meer relevante en kwalitatieve verwijzingen naar jouw website komen, des te groter de kans dat zoekmachines jouw website als autoriteit gaat beschouwen. De samenwerking tussen content en linkbuilding is dus van essentieel belang om het gewenste resultaat te bereiken.

WordPress SEO plugin Yoast

Een WordPress website draait veelal op plugins. De plugin die zich het meeste leent voor SEO is Yoast. De Yoast SEO plugin zorgt ervoor dat een pagina helemaal wordt geoptimaliseerd naar de wensen van zoekmachines. Deze plugin werkt zeer uitgebreid en bevat een aantal elementen die het voor gebruikers zeer makkelijker maakt om een pagina te optimaliseren. Yoast heeft o.a. de volgende functionaliteiten:

  • Keywordoptimalisatie: Yoast heeft standaard een functionaliteit die aan de hand van keywords kan bepalen hoe goed jouw website is geoptimaliseerd. De plugin geeft precies aan welke velden goed zijn ingevuld en waar nog verbeteringen mogelijk zijn.
  • Titletag & metadescription: iedere pagina moeten worden voorzien van een Titletag en metadescription zodat bezoekers en zoekmachinerobots begrijpen waar de pagina over gaat.
  • Sitemap: de sitemap wordt aangemaakt om zoekmachinerobots te voorzien van informatie en structuur te geven aan een website. Het doel is om op die manier websites beter te laten indexeren.

Technische plugins

Naast content en linkbuilding is er nog een belangrijke peiler binnen SEO actief: techniek. WordPress weet dit als geen ander en heeft daardoor voor de gebruiker enkele handige technische plugins in het leven geroepen om websites geroepen om websites beter te laten renderen. Wat zijn de belangrijkste WordPress plugins op technisch gebied?

  • W3 Total Cache: Deze grote caching plugin zorgt voor een optimale snelheid van de website
  • CSS Minify: verkleint CSS en Javascript bestanden waardroor websites sneller laden
  • NextGEN Gallery: zorgt voor een snelle integratie van foto’s in de gallerij en verkleint deze als ze te groot zijn

Er zijn tal van technische plugins die jouw website verbeteren en helpen te optimaliseren. Bedenk goed welke plugins voor jou van toegevoegde waarde kunnen zijn voeg deze toe aan jouw WordPress website.

WordPress en SEO: de perfecte combinatie

Het moge duidelijk zijn dat WordPress en SEO een goede match met elkaar vormen om uiteindelijk een website goed te laten draaien en ook nog eens online vindbaar te zijn. Zit je er zelf aan te denken om een nieuwe website op te zetten of je huidige website te laten restylen? Wij kunnen jou daarbij helpen met het maken en inrichten van jouw perfecte website. LEQUAL heeft specialisten in dienst die alles weten van SEO en dagelijks werken met WordPress websites.