Sitemap

Een sitemap is een pagina op de website waarin links naar alle pagina’s van de gehele website staan. Zulke pagina’s worden vaak gecategoriseerd op basis van onderwerp. Er zijn twee soorten sitemaps. Een XML sitemap dat wordt gemaakt om duidelijkheid te creëren voor Google en een HTML sitemap dat wordt gemaakt om bezoekers wegwijs te maken op de website.

XML sitemap voor zoekmachines

Een XML sitemap is een bestand dat is bedoelt om zoekmachines te helpen met het crawlen van een website.  In een XML sitemap kan je namelijk een overzicht van alle pagina’s van je website zetten, waardoor het voor zoekmachines makkelijker is om je website te crawlen. Vooral voor websites met veel pagina’s een XML sitemap geschikt.

HTML sitemap voor bezoekers

Naast een XML sitemap heb je een HTML sitemap. Deze dient om het gebruikersgemak van de bezoeker van je website te verbeteren. De sitemap is hierbij een navigatiehulpmiddel waardoor bezoekers snel de pagina kunnen vinden waar ze naar opzoek zijn. Ze zien overzichtelijk welke pagina’s er zijn en kunnen zo gemakkelijk naar de pagina gaan waar ze naar opzoek waren. Het is daarom handig om een sitemap te categoriseren.

Hoe maak je een sitemap?

Er zijn online veel gratis sitemap generators beschikbaar waarmee je een sitemap kan maken. Maak je gebruik van het WordPress contentsysteemwebsite? Met de Yoast Plug-in kan je dan eenvoudig een sitemap maken en toevoegen aan je website.

Meer weten over hoe jij een sitemap kan maken om je website te optimaliseren voor de zoekmachines? Neem dan contact op met onze SEO specialisten