Breadcrumbs

Wat zijn breadcrumbs?

Met breadcrumbs kan een bezoeker zich eenvoudig navigeren op de website. Een breadcrumb wordt ook wel ‘broodkruimelnavigatie’ of ‘kruimelpad’ genoemd. Omdat een website over erg veel verschillende pagina’s kan beschikken is het mogelijk dat de bezoeker de bomen door het bos niet meer ziet. Met breadcrumbs ziet de bezoeker op een virtuele manier waar deze zich op de website bevindt. Het levert dus een positieve bijdrage aan de navigatie op de website. Dit zorgt uiteindelijk voor een verhoging van de gebruiksvriendelijkheid van de website.

Hoe ziet een breadcrumb er uit?

Een breadcrumb wordt over het algemeen linksboven op de pagina weergegeven. Op basis van de hiërarchie van een website wordt deze opgezet. De stappen die doorlopen zijn om op de huidige pagina te komen worden in de breadcrumb weergegeven. In onderstaande afbeelding is een voorbeeld weergegeven:

LEQUAL > Kennisbank > Zoekmachine-optimalisatie > Breadcrumbs

Een breadcrumb begint altijd met de homepagina en eindigt met de huidige pagina. De laatste pagina wordt benadrukt door bijvoorbeeld een andere kleur. Zo weet de bezoeker op welke pagina hij/zij zich bevindt. Daarnaast zorgt het er ook voor dat de bezoekers eenvoudig terug kunnen navigeren naar de categorie- of subcategoriepagina.

De voordelen van breadcrumbs

Er zijn verschillende redenen waarom je zou moeten overwegen om een ‘kruimel pad’ toe te voegen aan de website. Hieronder worden de belangrijkste voordelen benoemd.

  1. Het bevordert de gebruiksvriendelijkheid. De bezoeker kan op een makkelijke manier naar de vorige pagina navigeren. Hierdoor is het overzichtelijk waar deze zich op de website bevindt. Dit wordt weer beloond met hogere posities in de zoekresultaten van Google. En dat is natuurlijk het uiteindelijke doel.
  2. Breadcrumbs zorgen voor interne links. Doordat een breadcrumb klikbaar is en de bezoeker wordt verwezen naar de betreffende pagina is dit een interne link. Ook dit heeft een positieve invloed op zoekwoordposities.
  3. Pagina’s worden sneller geïndexeerd. Interne links zorgen niet alleen voor een betere navigatie voor de bezoeker maar ook voor zoekmachines. Met een juiste hiërarchie op je website worden de belangrijkste pagina’s sneller geïndexeerd.

Wanneer breadcrumbs gebruiken

Als je merkt dat een bezoeker niet de juiste pagina kan vinden is het plaatsen van breadcrumbs op je website een goede oplossing. Voor je kan beginnen met het implementeren van de breadcrumbs is het van belang dat je website structuur goed is. Want zonder een goede structuur zal het niet mogelijk zijn om de breadcrumbs te implementeren. Dit wordt namelijk op basis van de website structuur opgesteld. De structuur zal in een hiërarchische volgorde worden opgesteld.

Breadcrumbs komen veelal voor bij webshops. Dit komt doordat er vaak veel pagina’s worden bekeken waardoor het extra belangrijk is dat relevante pagina’s bereikbaar zijn. Het teruggaan naar de categoriepagina om vervolgens weer naar een andere productpagina te gaan komt vaak voor.

Advies nodig met betrekking tot het plaatsen van breadcrumbs?

Ben je benieuwd of het plaatsen van breadcrumbs toegevoegde waarde voor jouw website heeft? Of ontvang je graag advies over het opstellen van breadcrumbs? Neem dan gerust contact op met ons.