Broken links

Broken links zijn niet werkende (ofwel dode) links op het internet. Deze links komen vaak tot stand door verouderde content of verwijzingen naar pagina’s die inmiddels niet meer bestaan (bijvoorbeeld omdat het bedrijf failliet gegaan is). Indien je toch op de niet werkende –dead– links klikt zal je op een 404 pagina belanden, dit kunnen zowel interne als externe links zijn.

Nadelen van broken links

De nadelen van een broken link zijn redelijk in te beelden. Stel je voor dat je op zoek bent naar een specifiek product en je beland via een (dode) hyperlink op een 404 pagina, wat doe je dan? Juist, de kans is groot dat je de website verlaat en de informatie via een andere website gaat bekijken. Het vinden van deze broken links is dus zeer belangrijk om bezoekers te bieden waar ze naar op zoek zijn.

Verder bieden deze broken links toch ook kansen. Broken linkbuilding is namelijk één van de vele slimme linkbuilding technieken waar linkbuilding specialisten maar al te graag gebruik van maken. Middels verschillende tools kunnen broken links in kaart worden gebracht. Een handige manier om te profiteren van deze broken links is om te bekijken naar welk type content de link geplaatst is en wat er op de pagina zou moeten staan. Vervolgens kun je deze content nabootsen (uiteraard is het aan te raden om dat nét even beter te doen dan de oude link) en een verzoek doen bij de webmaster om de link om te zetten naar jouw website!

Tools om broken links te vinden

Enkele tools die je kunnen helpen bij het vinden van broken links op jouw website zijn bijvoorbeeld:
Majestic SEO
Screaming Frog
W3C Linkchecker

Meer over broken linkbuilding vind je op deze pagina.