Wat is de beste backlinkanalyse tool?

Last Updated on

In 2018 is linkbuilding nog steeds zeer belangrijk om goed te scoren op relevante zoekwoorden in zoekmachines. Om linkbuilding op een goede manier te kunnen uitvoeren is een goede backlinkanalyse tool essentieel. Je wil er namelijk  achter komen of de site die naar jou refereert van de juiste waarde is en relevant is aan de diensten of producten die je aanbiedt. Volgens Google is dit namelijk essentieel en dit is ook erg logisch. Jij neemt zelf ook eerder advies aan van iemand die gespecialiseerd is in auto´s voor het kopen van een auto dan het advies van een dokter. Zo werkt het dus ook in de online wereld. Daarnaast moet de website ook een bepaalde waarde hebben. Dit is ook erg simpel uit te leggen. Een persoon die voor een lege zaal aangeeft dat jouw website goed is, zal er niet voor zorgen dat er meer verkeer komt naar je website, niemand hoort het namelijk. Een persoon die voor een zaal met duizenden mensen staat zal er wel voor zorgen dat er meer verkeer komt naar je website.

Er zijn verschillende tools die backlinks kunnen analyseren. In dit artikel staan we stil bij de drie beste (naast onze eigen SEO tool & Backlinkchecker) backlink tools volgens LEQUAL. Dit zijn: SEO backlink checker van Ahrefs, Majestic en open site explorer van MOZ.

SEO backlink checker van Ahrefs

Ahrefs is op dit moment een zeer populaire SEO tool. Zoals eerder aangegeven is in een blog van LEQUAL, is Ahrefs naast het analyseren van backlinks erg handig om  on-page SEO elementen te analyseren. Meer hierover vind je in deze blog.

Met Ahrefs kan je nagenoeg alles wat je ook met andere backlink analyse tools kan.  Je kan in een gemakkelijk overzicht zien wat de waarde is van een website die naar jouw website refereert. Ahrefs maakt gebruik van Domain Rating(DR) en URL rating (UR). Domain rating meet de kracht van het backlinkprofiel van één domein. De URL Rating meet de kracht van een backlinkprofiel van een specifieke URL.  Hoe hoger de score, hoe beter. De schaal gaat van 1 tot 100.  Hieronder zie je een backlinkanalyse van de website van LEQUAL.

 

Ahrefs is wel een betaalde tool. De prijs is afhankelijk van hoe uitgebreid je het wil hebben. Ahrefs heeft een database met triljoenen links.  Hierdoor is de tool zeer accuraat en geeft het een gedegen backlink analyse. Meer over Ahrefs vind je in onze kennisbank.

Majestic

Majestic is misschien wel meeste bekende en meest gekozen tool voor het analyseren van de backlinks. Je kunt op een erg gemakkelijke manier kijken naar de backlink profielen van de concurrenten en naar je eigen backlink profiel. Majestic is net als Ahrefs een betaalde tool om te gebruiken.  Het voordeel van Majestic is dat backlinks worden gerangschikt op categorie.  Als jij in de categorie Computers/ security links zoekt kan je kijken wat de concurrenten voor backlinks in deze categorie hebben. Majestic meet de kracht van een backlinkprofiel met trust flow en citation flow. De trust flow is de betrouwbaarheid van een URL.  Dit wordt door Majestic gemeten door het aantal inkomende links. De citation flow analyseert juist het aantal links.  Net als met Ahrefs werkt Majestic met de schaal 0-100. meer over Majestic vind je op deze pagina. Hieronder zie je een overzicht van het analyseren van backlinks met Majestic.

 

Het voordeel van Majestic is dat de trust flow en citation flow dagelijks worden bijgewerkt en dat je dus altijd up-to-date bent van de waarde van jouw website, je concurrenten of de website die refereert naar jouw website.  Dit is bij Ahrefs echter ook het geval.

Het nadeel van Majestic ten opzichte van Ahrefs is dat je bij Majestic niet in een oogopslag kan zien wat de traffic is van de website die naar jouw website refereert.

Open site explorer van MOZ

Naast de betaalde tools Ahrefs en Majestic is er nog een backlink tool die zeer populair is en bovendien gratis. Dit is de open site explorer van MOZ. Deze tool is 3 keer per dag gratis te gebruiken en haalt ‘slechts’ 200 backlinks op. Hierdoor is het gebruiken van de tool dus erg beperkt. Voor de grotere websites is Open site explorer dus niet aan te raden. Voor een starter met een klein budget kan het echter wel erg nuttig zijn. MOZ maakt net als de andere tools gebruik van zijn eigen manier op de waarde (autoriteit) van een website te meten, namelijk Domain Authority en Page Authority. Hoe de tool van Moz werkt kan je hieronder zien:


Domain Authority  wordt door middel van het aankomen links, MOZ rank en Moztrust gemeten. De Page Authority gaat over de score van een specifieke pagina. Je kan je voorstellen dat de homepage een hogere Page Authority heeft dan een subpagina. Lees meer over MOZ via deze link.

Wat is nou de juiste backlinkanalyse tool om te gebruiken?

Dit hangt sterk af van hoe uitgebreid je de tool wil hebben en wat je budget is. Met Ahrefs heb je een tool waarbij je alles hebt wat nodig is om een goede backlinkanalyse te doen. Het is bovendien erg gebruiksvriendelijk. Wij merken zelf dat Ahrefs meer backlinks ophaalt dan de andere betaalde tool Majestic. Daarnaast kan je zien wat het traffic is van de website die naar jouw website refereert. Dit is erg handig. De website kan wel een bepaalde waarde hebben, maar als er geen traffic is, bestaat de kans dat we de website toch afkeuren.

Als je weinig budget hebt voor een tool is de open site explorer van MOZ zeker aan te raden. Dat je drie keer per dag de tool gebruiken is geen probleem als je slechts een één enkele kleine website hebt. Open site explorer geeft je een goede inzicht in de backlinks van jou of van je concurrenten. Bekijk hier de meest gebruikte en gratis SEO tools.